Surdej sammen | Historie

Jeg har siden Danmark lukkede ned pga. Corona været på en surdejs rejse. Den startede ved Micki fra den store bagedyst, gik videre til Cathrine Brandt og så lidt inspiration fra Tobias også fra den store bagedyst. Jeg har længe ville starte på en surdej, men den skal man jo fodre og pleje som et kæledyr, så jeg har ikke rigtig haft tiden til at starte projektet op – hvilket jeg så har haft nu.

Tre surdeje 

Jeg startede min rejse med Herman. Min allerførste surdej. Herman ville ikke rigtig være med til at bage på samme tid som Mickis surdej, selvom vi havde lavet dem den samme dag, så jeg fik rådet omkring meltyper – hvor det mest optimale er øko hvedemel og især øko rugmel, som sætter hele systemet i gang. Det er det høje protein indhold i melet, som gør at surdejen udvikler sig. Jeg var lidt utålmodig, og så kom Ulla til verden. Da jeg havde fodret Herman, så lod jeg ham være i et stykketid, så han kunne spise alt maden, og jeg fik sat surdejen lunt, så kom der pludselig en masse aktivitet. Til endnu en fodring skulle jeg jo smide noget af Herman ud, men det kunne jeg ikke nænne, så Herman Jr. blev til.

Jeg har altså været oppe på 3 surdeje, og det var simpelthen for meget at skulle fodre på, så jeg valgte at beholde Ulla.  Jeg har bagte tre gange indtil videre med surdej.

1. bagning af surdejsboller gik ikke så godt – i hvert fald ikke smagsmæssigt. De var blevet alt for sure, og det var fordi, at surdejen allerede var faldet sammen efter at have “peaket” (nået til toppen af hævningen), og så bliver den mere sur. Jeg valgte ikke at ælte dejen, men jeg brugte foldeteknik i stedet, hvor man løfter dejen under sig selv (set på Cathrine Brandts instagram). Selve opskriften var Mickis fra den store bagedyst.

2. bagning af surdejsboller var heller ikke så godt, men de kunne spises. Bollerne blev rigtig tunge, og disse boller blev lavet med rørmaskinen. Opskriften på disse var fra Tobias fra den store bagedyst.

3. bagning af surdej blev lavet på samme måde som første bagning. De blev så luftige, at det skulle prøves igen, dog skulle jeg nå at bruge surdejen, når den var på sit højeste. Tobias har på sin instagram også vist, hvordan man kan komme kerner og andre ting på sine boller, og denne metode tog jeg til mig.

Skriv et svar