Der er noget næsten magisk over tærter. Den perfekte balance mellem sprød bund, fyldigt fyld og en cremet æggemasse, der binder det hele sammen. De er alsidige, hyggelige og ideelle både til hverdag og som gæstemad. I dag vil jeg dele en lidt anderledes version – en tærte med kartofler og pepperoni – som giver klassisk comfort food et krydret twist.
Hvis du, som jeg, elsker kartofler i næsten alle former, og samtidig ikke siger nej til lidt stærk og salt pepperoni, så er det her en kombination, du ikke må gå glip af. Den milde smag og bløde konsistens fra de tynde kartoffelskiver spiller overraskende godt sammen med pepperoniens pikante og let røgede bid. Tilsæt lidt ost og en fløjlsblød æggemasse, og du har en tærte, der smager af mere – både varm og kold.
Det bedste? Den er nem at lave og kræver få ingredienser. Perfekt til en fredag aften, hvor man gerne vil forkæle sig selv, uden at stå alt for længe i køkkenet.
Tærtebunden:
Tærtebunden er som regel lavet af mørdej, men kan også være lavet af fuldkornsdej eller almindelig hvedemel.
Fyldet:
Fyldet kan varieres i det uendelige og kan omfatte både grøntsager, kød, fisk, frugt, ost og meget mere.
Æggemassen:
I mange madtærter bruges en æggemasse (blandet med mælk eller fløde) til at binde fyldet sammen og give en fast konsistens.
Madtærter vs. desserttærter:
Madtærter er typisk salte og serveres som et hovedmåltid, mens desserttærter er søde og serveres som dessert.
Tærter og pies:
En tærte adskiller sig fra en pie ved, at den ikke har et låg af dej over fyldet, men er åben og viser fyldet.
Her kommer en af mine favoritter, som er super nem at lave – særlig med en fersk købe dej.
Opskrift (1 tærte):
400 g kogte kartofler i tern
4 æg
2 dl mælk
1 dl skyr (cremefraiche kan også bruges)
1 tsk tørret timian
½ løg
½ pakke pepperoni, skåret i kvarte
1 Fersk rulle tærtedej
- Smør tærteformen, og kom dejen i fadet. Prik hul i bunden med en gaffel og forbag bunden i 10 min. ved 175 grader varmluft.
- Pisk æg, mælk, skyr, timian, salt og peber sammen.
- Kom herefter de små tern af kogte kartofler i sammen med pepperoni stykker skåret i kvarte.
- Bag så tærten i 40 min, 175 grader varmluft.
Godt tip: 1 af de 4 æg kan undlades, ligeledes med løg og tilsæt gerne hakket rødpeber.
________________________________________________________________
Recipe (1 pie):
400 g boiled potatoes, diced
4 eggs
2 dl milk
1 dl skyr (creme fraiche can also be used)
1 tsp dried thyme
½ onion
½ pack pepperoni, cut into quarters
1 Fresh roll of pie dough
Grease the pie tin and place the dough in the dish. Prick the bottom with a fork and pre-bake the bottom for 10 min. at 175 degrees hot air.
Whisk together the eggs, milk, skyr, thyme, salt and pepper.
Then add the small cubes of boiled potatoes together with pepperoni pieces cut into quarters.
Then bake the pie for 40 min, 175 degrees hot air.
Good tip: 1 of the 4 eggs can be omitted, also with onion and add chopped red pepper if you like