Hvad er curly girl?

Curly Girl er forskellig fra person til person, og jeg forklare her min viden, og hvordan jeg gør det. Indholdet af de forskellige produkter kan ændre sig med tiden, og derfor kan det være, at de enkelte produkter ikke længere kan bruges ifølge reglerne. Vær derfor opmærksom på ændringer på ingredienslisterne.

Curly girl og co-wash

Helt kort handler metoden om at undgå sulfater og silikoner. Sulfater er det, som fjerner det naturlige fedt fra håret, og det er derfor med til at udtørre håret. Silikone lægger sig i stedet på hvert hårstrå som en hinde, hvilket gør at andre plejende produkter ikke kan trænge igennem, og det gør det nemmere for snavs og skidt at sætte sig på håret og i hovedbunden.

Derfor vælger man i stedet af “vaske” håret i silikonefri balsam.

Low-poo 

Som en kort bemærkning findes der også low poo metoden, hvor man benytter sig af shampoo uden indhold af sulfat. For nogen virker curly girl metoden ikke, som man gerne vil have den, fordi håret godt kan blive fedtet. Low-poo kan derfor rense håret og hovedbunden.

Grundregler i curly girl 

NO GO:

 • Ingen shampoo
  • Udover starten hvor man benytter en shampoo med højt indhold af sulfat for at rense håret fri for silikoner, inden man påbegynder metoden
 • Ingen børstning af håret i tørt hår
  • I stedet kan der bruges en bredtandet kam, når håret vaskes – eller man kan bruges fingrene
 • Ingen sulfater, silikone, udtørrende alkohol, mineralolie eller voks
 • Undgå varme fra stylings redskaber

GO:

 • Bredtandet kam
 • Bomulds t-shirt som håndklæde
 • Godkendte produkter

Fremgangsmåde

Sidste vask
Når man starter på metoden, skal man i gang med “sidste” vask som nævnt ovenfor. Den renser håret helt i bund, så håret nu kan modtage de nye produkters egenskaber.

Balsamvask
Når man vasker håret med balsam, skal man egentlig gøre, som man normalt ville gøre med shampoo. Da balsam ikke skummer på samme måde, og man ikke må børste håret igennem, skal man i stedet massere hovedbunden godt i nogle minutter. Skyl håret helt igennem, samt komme godt ned i hovedbunden, så den også er fri for balsam.

Plejebalsam 
Det jeg gør efter balsamvask er at komme en plejebalsam i håret. Jeg kommer balsam i hændern0e, starter med at “glatte håret”, så håret er mellem mine hænder, derefter krammes hårets ender op, så krøllerne får form. Jeg skyller godt håret for overskydende plejebalsam, men sørger for, at der stadig er lidt tilbage i håret, som jeg igen krammer. Plejebalsam kommes ikke i hovedbunden.

Ud af badet 

Efter badet kan man vælge stylingsprodukter, krøllecreme eller gelé. Jeg krammer håret med lidt leave-in balsam, hvor jeg herefter plopper.

Plopping/tørring

Plopping er en måde at bibeholde krøllernes form. Jeg lægger en t-shirt på en flade, hvor jeg sætter hovedet henover. (Jeg vedhæfter lidt et billedet) Man kan også lade håret hænde eller bruge en diffuser på lav varme.

Rens 

En rens laves når der ophober sig for meget produkt i håret. Man kan derfor lave en citron eller ACV-rens. Det er ikke noget, som man skal gøre hver gang.

ACV-rens 

Bland 1 dl æblecidereddike med 2 dl vand, spray/fordel  blandingen i hele håret. Lad det virke i ca. 5 minutter, hvor du også massere hovedbunden, hvorefter der skylles til sidst med rigeligt vand. Vask så som du plejer.

Citron-rens 

Pres saften fra 1 citron (det er også fint med den på flaske), bland den med tilsvarende vaskebalsam. fordel i håret og massér hovedbunden. Vask og plej håret efterfølgende.