Koldskålstærte

img_6041

img_6251

Jeg prøvede en opskrift fra frk. Roslev her den anden dag. En koldskålstærte. Aldrig prøvede noget lignende, men den var overraskende nem, og smagen var både frisk og luftig. Bunden består af kammerjunker og smeltet smør. Koldskålsmoussen har selvfølgelig kærnemælk (og andet) og så hindbærkompot. I den oprindelige opskrift er der brugt rabarber. Ovenpå en skøn hindbærgele. Det hele blev lavet uden brug af ovn. Den tager selvfølgelig lidt tid, fordi de forskellige lag skal køle. En opskrift jeg helt sikkert kommer til at bruge igen!

Bund:

  • 225 g. kammerjunkere
  • 100 g. smeltet smør

Kammerjunkerne knuses, hvor der så tilsættes de smeltet smør, så massen bliver formbar. Dette kommer ned i en springform, hvor der er bagepapir i bunden, og hvor siderne er smurt med smør. Bunden sættes i køleskabet.

Hindbærkompot:

  • 220 g. hindbær
  • 1 spsk. sukker
  • 1/2 vaniljestang
  • Lidt vand

Alle ingredienserne kommes i en gryde, hvor det laves til en kompot. Dvs. den skal op og koge, dernæst gerne simre lidt. Jeg vælger at blende massen efterfølgende. Ønsker man en mousse uden hindbær kerne, kan kompotten sigtes igennem en si.

Koldskål mousse:

  • 4 blade husblas
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 2 1/2 dl. kærnemælk
  • 2 dl. piskefløde
  • Saft fra 1 citron
  • Skal fra 1/2 citron
  • 60 g. flormelis
  • Hindbærkompot

Kom husblas i koldt vand.

Kærnemælk, flormelis, vaniljesukker og citron skal blandes sammen. Saften fra citronen koges, og husblas heri tilsættes, så det smelter. Citronsaften tilsættes derefter lidt efter lidt ned i kærnemælken. Dernæst skal kompotten i.

Fløden piskes let, hvor den så vendes i kærnemælk/citronsaft/kompotten. Moussen kommes ovenpå den afkølede kammerjunkebund. Den sættes så på køl i minimum 4 timer.

Hindbærgele:

  • 250 g. hindbær
  • 3/4 dl. vand
  • 120 g. sukker
  • 4 blade husblas

Kom husblas i koldt vand.

Hindbærrene koges med sukker og vandet. Derefter sigtes den varme hindbær, hvor der tilsættes den opblødte husblas. Der røres godt med en ske, så husblasen er fordelt. Den sættes på på køl, da den endnu er for varm til at komme ovenpå moussen.

Når moussen har sat sig og gelen har stået lidt for sig selv, og den ikke er varm mere, kan gelen hældes ovenpå moussen, hvorefter kagen igen kommer i køleskabet, så gelen kan blive stiv.

Jeg har desuden filmet min proces og lagt det op på min youtube kanal. Tryk her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *