I går lavede jeg “gode råd” til min mormors fødselsdag. Jeg har nemlig fået et arvestykke, der er helt tilbage fra min oldemors tid, der er beregnet til at lave denne “små” kage. Mit krumkage- / gode råd jern er gammelt, og det kan derfor ikke benyttes på induktionskogeplader, men derimod de gamle komfurer med plader (som jeg så heldigt har). Jernet kan og skal derfor vendes, så kagen bliver gylden på begge sider. Dette var min første gang med gode råd, og jeg synes faktisk, at jeg lykkedes ret godt med opgaven.
Det sjove var jo lidt, at da jeg åbenede jernet, der lå der en opskrift inden i på vafler. Jeg kunne hurtigt se, at det var en alt for våd opskrift til at kunne bruges med mit fine arve stykke, og jeg tænker derfor, at det var en god beslutning at finde en anden opskrift.
Opskrift (ca. 17 stk):
2 æg
250 g sukker
250 g blødt smør
250 g hvedemel
1 tsk vaniljesukker
1/2 tsk kardemomme
1-2 tsk citronsaft + skal
Rør sukker sammen med smørret. Tilsæt dernæst æg, kardemomme, vaniljesukker og citronsaft samt skallen fra en citron. Rør godt i dejen, og tilsæt dernæst hvedemel lidt ad gangen. Når dejen er en tyk masse, så varmes jernet op, hvor jeg valgte at smøre den de første gange. Midt på pladen sættes en teskes-størrelse klump, hvor jernet klemmes godt sammen. Der tælles til 25-30 stykker og vender derefter jernet. Der tælles igen til 25-30, hvor der kigges til kagen, om den er gylden – er den ikke det, klemmes jernet igen indtil dette sker. Kagen tages derefter af og lægges på en rist til afkøling.
_____________________________________________
Recipe (approx. 17 pcs):
2 eggs
250 g sugar
250 g soft butter
250 g wheat flour
1 teaspoon vanilla sugar
1/2 teaspoon cardamom
1-2 teaspoons lemon juice + peel
Stir sugar together with the butter. Then add eggs, cardamom, vanilla sugar and lemon juice as well as the peel of a lemon. Stir the dough well, then add the wheat flour a little at a time. When the dough is a thick mass, the iron is heated up, where I chose to spread it the first few times. In the middle of the plate put a teaspoon-sized lump, where the iron is squeezed well together. Count to 25-30 pieces and then turn the iron. Count again to 25-30, where you look at the cake to see if it is golden – if it is not, squeeze the iron again until this happens. The cake is then removed and placed on a rack to cool.